7.3.2016

Miksi vegaani? Osa 1

Aluksi ajattelin, etten varmasti kirjoittaisi tästä aiheesta. Mutta miksi en? Ole rauhassa mitä mieltä ikinä vain haluat olla, mutta nämä ovat minun näkemyksiäni ja minun kokemuksiani. 

Vegaanius herättää ihmisissä usein paljon voimakkaita tunteita, mikä on ihan ok. Poikkeaahan vegaanin ruokavalio ja mielipiteet paljon valtavirrasta. Törmään usein ajattelutapaan, jonka mukaan vegaani elää epäterveellisesti, sillä eihän hän voi saada mistään tarpeeksi proteiinia, kalsiumia, rautaa tai edes kaloreita. On sinänsä ironista, kuinka usein henkilöt (ei aina, mutta tähän törmää liian usein), jotka eniten jaksavat pilkata vegaaniutta, koostavat itse ruokavalionsa lähes kokonaan prosessoitujen ruokien ja roskaruoan varaan. Puhdas ruoka on tuntematon käsite ja kasviksia syödään korkeintaan pizzan täytteenä. Sitten tälläinen ihminen kertoo minulle, kuinka minulle tulee sitä tätä ja tuota ravintoaineen puutosta. Niin, no.Usein myös ajatellaan, ettei vegaanin ruokavalioon kuulu muuta kuin salaatti. Ihan näin vain mainitakseni, on yhtä monta tapaa olla vegaani, kuin on vegaanejakin. On paljon vegaaneja, jotka syövät epäterveellisesti ja ovat usein vegaaneja vain eettisistä/ekologisista syistä.


Tässä blogissa käsittelen kuitenkin vain terveydellisiä seikkoja. Jos vegaaniuden eettiset ja ekologiset syyt kiinnostavat, kannattaa googlailla.

Aloin vegaaniksi vasta joulukuun lopulla. En siis ole paras kertomaan pitkän aikavälin muutoksista, mutta ajattelin kertoa miksi vegaaninen kuukauteni venähtikin pidemmäksi, enkä koe oikeastaan minkäänlaista kaipuuta ''entiseen''.


Ajattelin ennen todella skeptisesti vegaaniudesta ja oikeastaan kaikesta siihen liittyvästä. Eläinperäistä välttävät ihmiset vaikuttivat oudoilta, vaikeasti lähestyttäviltä ja elämänsä liian hankaliksi tekeviltä. 

Hyvinvoinnista ja terveydestä kiinnostuneena ihmisenä en kuitenkaan voinut olla huomaamatta vastaan tulevia tutkimuksia eläinkunnan tuotteiden yhteyksistä erilaisiin sairauksiin. Jossain vaiheessa päädyin katsomaan dokumentteja ja videoita, joissa ihmiset kertoivat ruokavaliostaan. Huomasin, että nuo ihmisethän voivat hyvin. Katsoin videoita koko elämänsä vegaaniruokavaliolla eläneistä, jotka olivat energisiä, täysin terveitä ja onnellisia. Vegaaniuden negatiivinen maine ja luulo, jonka mukaan se olisi ''todella vaikeaa toteuttaa'' pidätteli kuitenkin minua kokeilemasta.Kaiken näkemäni jälkeen eläinkunnan tuotteiden syönti alkoi kuitenkin tökkiä. Päätin kokeilla vegaanista tammikuuta. Kuukauden nyt pärjäisi miten vaan. Sen jälkeen voisin perustella itselleni ''ainakin kokeilin, ei sopinut mulle''. Kuukausi vierähtikin nopeasti ja huomasin, että eihän tämä mitään itujen puputtamista ole ollenkaan. Söin, ja syön edelleen ihan normaalia ruokaa. Päätin jatkaa ''kokeiluani'' pidemmälle, koska en suoraan sanoen muista, milloin olisin viimeksi voinut näin hyvin. Näinkin lyhyessä ajassa (2-3kk) olen huomannut selkeitä muutoksia: aihemmin hauraat lohkeilevat kynteni kasvavat nyt vahvana, aiemmin toistuva päänsärky on kadonnut kokonaan, aineenvaihdunta parantunut, vatsakivut kadonneet ja ehkä paras, olen selvästi energisempi kuin aiemmin. Olen myös paljon kylläisempi jatkuvasti. Vegaanina syön niin paljon kuin jaksan, aina kun on nälkä. En ole lihonut, lihakset eivät ole kadonneet, enkä muutenkaan keksi oikein mitään negatiivista sanottavaa.Kirjoitan aiheesta, koska haluaisin sen olevan helposti lähestyttävämpi. Muistakaa, että mistä vain voi sanoa mitä vain. Joku voi väittää, että pelkkiä nakkeja sisältävä ruokavalio on terveellinen tai ruokavalio, jossa syödään vain ruohoa on paras. Siksi suosittelenkin kokeilemaan itse. Jos voit huonosti, jokin on pielessä. Itse puhun tietysti vegaaniuden puolesta, mutta muodostat itse omat käsityksesi asioista. Aina voi kuitenkin kokeilla.


HUOM!!! Jos aiot vegaaniksi, etkä tunne eri ruoka-aineiden
ravintopitoisuuksia kovin hyvin, ota selvää. Esim. Vegaaniliiton
sivuilta löytyy hyvin ohjeita. Syö monipuolisesti kaikkea ainakin aluksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti