8.3.2016

Huolehdi terveydestäsi

On olemassa väsymystä, joka johtuu ihan vain esimerkiksi elämäntilanteesta, psyykkisestä tilasta. Fyysisen kunnon ylläpitäminen vaikuttaa kuitenkin psyykkeeseenkin. Ihminen on kokonaisuus ja se, miten kohtelet ja huollat kehoasi heijastuu kaikkeen tekemiseesi. Tietenkin myös ''täydellisiä'' elämäntapoja noudattava ihminen voi olla joskus väsynyt. Joskus ajatukset vetävät maahan tai yksittäiset yöunet ovat jääneet vähemmälle. Välillä on ok olla väsynyt, mutta ei aina. Mielellään ei edes usein.

Sinulla on vain yksi terveys. Terveys, joka vaikuttaa kaikkeen. Pidä siitä parasta mahdollista huolta. Haluatko olla jatkuvasti väsynyt? Masentunut? Sairastua, jopa vakavasti? Haluatko että joka paikkaa kolottaa ja on huono olla? Enpä usko että kukaan haluaa. En ehkä kestäisi olla lääkäri. En ehkä kestäisi, kuinka luokseni tulisi potilaita, jotka kertoisivat olevansa sairaita (esim. yllämainitut masennus, jatkuva väsymys, kivut, diabetes...)
Sitten kysyisin ''Mites on elämäntapojen laita, ulkoiletteko? Nukutteko tarpeeksi? Liikutteko säännöllisesti? Syöttekö tarpeeksi? Syöttekö terveellisesti?'' Potilas vastaisi ''No en mä oikeestaan hirveen hyvin pidä itestäni huolta.. Välillä en syö mitään ja välillä syön jotain keksejä ja valmisruokia, en oikein jaksa kokata ite, mut kyl mä kahvia juon.. En oo pariin vuoteen liikkunutkaan ja tykkään öisin valvoa aika myöhään.. Viikonloput menee oikeestaan sit baareissa ja nukkuessa.''

Olisi niin turhauttavaa määrätä keinotekoisia lääkkeitä ihmiselle, joka pystyisi parantamaan itsensä täysin luonnollisin keinoin. Ihmiselle, joka olisi niin sokea omalle käyttäytymiselleen. Kuin yrittäisi väkisin vetää toista turvaan palavasta talosta, vaikka toinen ei tekisi elettäkään yrittääkseen poistua sieltä itse. Hän ei kuitenkaan halua palaa talon mukana, mutta olettaa että kyllä ehkä joku loppujen lopuksi hänet pelastaa, kunhan ei itse tarvitse vaivautua. (Huono vertaus, en keksinyt parempaa. Heh.)

 Toistan jo aiemmin sanomani, sinulla on vain yksi terveys, pidä siitä huolta. Onko ihme, että ihminen, joka ei käyttäydy kuten ihmisen keho on luotu käyttäytymään sairastuu? Onko? Fysiikkamme nyt vain sattuu olemaan sellainen, että tarvitsemme ravinnepitoista ruokaa, tarvitsemme lepoa, tarvitsemme liikettä pysyäksemme terveinä. 


Ravinto - Lepo - Liikunta

Kolme elintärkeää asiaa.

Varmista, että:

RAVINTO- syöt säännöllisesti, tarpeeksi ja ''oikeaa'' ruokaa. Oikealla ruoalla tarkoitan ruokaa, jossa on paljon ravinteita. Syö eläkseesi, älä elä syödäksesi. Totta kai ruoasta saa ja kuuluu nauttia, mutta sen päätehtävä on kuitenkin antaa sinulle energiaa ja ravintoaineita.

LEPO- nukut 7-10 tuntia. Jos mahdollista, unirytmi kannattaa yrittää pitää säännöllisenä. Mielellään myös mennä ajoissa nukkumaan, sekä herätä ajoissa. 

LIIKUNTA- liikutat kehoasi. Joka päivä tulisi liikkua edes jollain tavalla. Liikuntasuositukset ovat tällä hetkellä seuraavat: Kestävyyskuntoa tulisi harjoittaa viikossa vähintään 2h 30min reippaasti tai 1h 15min rasittavasti. Lihaskuntoa/liikehallintaa tulisi tämän lisäksi harjoittaa vähintään kahdesti viikossa.


                                                                           Huom!! En väitä, että kaikki sairaudet olisivat 
                                                   suorannaisesti yhteydessä elämäntapoihin, mutta useat ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti